Sfeerverslag 2012

Talent spat van podium tijdens Orion Music & Art Awards
EINDHOVEN – Het barst van de talenten op de Orionscholen. Dat bleek tijdens de vijfde editie van de Orion Music & Art Awards. Leerlingen van de vijftien scholen namen plaats op het podium en lieten zien wat ze in huis hadden.

De optredens liepen enorm uiteen. Lea Lomans van het Elde College zong een adembenemende solo van Sara Bereilles. Achttien (!) leerlingen van Christiaan Huygens College uit Eindhoven speelden een eigen nummer en vormden een compleet orkest met contrabas, violisten en basgitaren.

Zware taak voor de jury
Augustinianum uit Eindhoven gaf een show weg met raggende gitaren, Metameer koos voor een dj met een bijzondere turn-act. Aan de jury, bestaande uit Thijs Schrijnemakers, Ingrid Zeegers en Fred Houben, de taak om een winnaar te kiezen in de categorieën eigen nummer en cover.

Het Commanderij College uit Gemert won uiteindelijk de eerste prijs met hun cover van Edward Sharpe & The Magnetic Zero’s en het nummer ‘Home’. Deze band staat doorgaans met minstens vijftien man op het podium. De leerlingen kozen ervoor om met vijf mensen op te treden. Het leidde tot een vrolijk, humoristisch samenspel waar de jury van onder de indruk raakte. De leerlingen reageerden verrast na afloop: “Er waren zoveel goede acts, dit hadden we niet verwacht”, aldus trompettist Merijn.

Stoere vrouwelijke gitaristen
In de categorie eigen nummer sleepte het Pius X-College uit Bladel de eerste prijs binnen. Met ‘Reach it’ speelden zij de zaal plat. Twee vrouwelijke gitaristen zorgden voor veel energie samen met zangeres Bregje van der Weijer. Zij had de overwinning niet aan zien komen. “Na de laatste optredens dacht ik echt dat we het niet zouden worden. Toch wel dus! Het voelt als een explosie!”
Het draait niet alleen om muziek want in de foyer van het theater werden ook twaalf kunstwerken getoond, gemaakt door leerlingen van Orionscholen. Met als thema ‘vijf’, vanwege het eerste lustrum van de muziek- en kunstwedstrijd.

Kunstenaar in de dop
Leroy Sirasit van Halen van het Mondriaan College in Oss maakte vijf kledingstukken die de vijf Chinese elementen lucht, water, ether, aarde en vuur verbeelden. Vijf dames showden deze kunstwerken. De jury sprak van een kunstenaar in de dop, Leroy won de eerste prijs in de 3D categorie. Daan Neuteboom, Boris van Breugel en Israt Hossein van het Stedelijk College wonnen de eerste prijs in de categorie 2D met hun kunstwerk ‘Balpenblik’.

Voorzitter van Orion, Ton Broeren, sprak na afloop van een succesvolle wedstrijd. “Ik ben trots op de leerlingen die we hier vanavond gezien hebben en trots op collega’s die dit mogelijk hebben gemaakt, alweer voor de vijfde keer. Een groot applaus!”