Sfeerverslag 2016

Nieuwe oogst

Na de eerste twee optredens was het voor de jury, bestaande uit Annabel van Ewijk, Sjoerd van Bommel en Thijs Schrijnemakers al duidelijk, dit wordt appels met peren vergelijken. En gelijk kregen ze maar het leverde op het eind van de avond wel een prachtige fruitmand op. Tijdens de pauze was het hoge niveau al hét gespreksonderwerp niet wetende dat de tweede helft dit nog eens zou overtreffen. De twee winnende scholen Christiaan Huygens College HV en het Pius X-College hadden daar een groot aandeel in. Zij het met miniem verschil, want er was al zo genoten van Queens ‘Bohemian Rhapsody’ door BAM! (Commanderij College) en ‘It’s Time’ van Imagine Dragons door Olympia (Christiaan Huygens College VMBO).Orion_2016_ (19)

Wellicht heeft het feit dat het eigen nummers waren net de doorslag gegeven. Met haar nummer Bookgirl kreeg BEM (Christiaan Huygens HV) met een compositie van Britte Lenderink de zaal stil. Mooi te ervaren dat een cello het tijdens zo’n contest niet aflegt tegen de doorgaans vaak te beluisteren basgitaren. Ook van het door Maud van Limpt (Pius X-College) zelf gecomponeerde nummer ‘Where Do I Go’ straalde de professionaliteit af. Een nummer met een rapper als verrassing. “Het kan zo op de radio, het blijft gewoon in je hoofd zitten”, onderstreepte jurylid Thijs Schrijnemakers de professionaliteit van het nummer.

Met de € 1000 te besteden aan de eigen muzikale ontwikkeling kunnen grote stappen gemaakt worden. Dat bewees de eerdere winnares Iris Penning. Met haar album ‘Spreken Met Suiker’ timmert ze namelijk al flink aan de weg. Fraai zong ze tijdens het juryberaad. Negen versies Orion Music Awards en nog steeds een stijgende lijn. Met trots blikte voorzitter Van der Deijl terug op de avond. “Ik ben overdonderd door wat hier op de planken is gezet en kijk toch ook weer met andere ogen naar onze leerlingen als ik morgen weer door de school loop.” Terecht werd de organisatie ( Ton Hendriks, Marieke Kanters, Rik Polman) in de bloementjes gezet. Ook was er een dik compliment voor presentator Ramses van Oers die weer op vermakelijke wijze het publiek wist te amuseren en de muzikanten gerust te stellen.

Op naar het tweede lustrum.

Hein Kanters